Váltó-sáv Alapítvány

Képzési program a prevenciós munkában kortárs közösségszervezők részére (2019.02.27.)

 

Negyedik alkalommal valósult meg a prevenciós műhelymunka 2019. február 27-én Debrecenben „A közösségi bűnmegelőzés modellje” című, EFOP-5.2.1-17-2017-00003 azonosítószámú projekt kapcsán. A találkozó központi témája az idén nyáron kezdődő, egyéves időtartamú  Ifjúsági bűnmegelőzési közösségszervező program megszervezése és ennek a folyamatnak a felvázolása volt.

 

Ennek a projektelemnek az elsődleges célja az ifjúsági korcsoportból kiválasztott min. 40 hátrányos helyzetű fiatal érzékenyítése és képzése a közösségszervezés, internet- és médiabiztonság témájában. A program kertében a gamification, közösségépítés, drámapedagógia és coaching módszer egyaránt megjelenik. A folyamat képzett és nagy tapasztalattal rendelkező mentortanárok folyamatos koordinációja és szervezése által valósul meg a célcsoporttal szorosan együttműködve.

 

Ennek a programsorozatnak az egyik kiemelt eleme a Kortárs játékvezető és közösségsegítő képzés, amelynek keretében tudatosan koncentrálunk a kortárs közösségsegítés módszertanára a bűnmegelőzés tematikájával. Ezért a központi témák: saját ifjúsági korcsoport jellemzőinek, problémáinak ismerete, a közösségsegítő munka alapjai, motiválási technikák, a bizalomépítés technikái, konfliktuskezelés, kommunikációs készségfejlesztés, prevenciós és bűnmegelőzési programok (benne intézménylátogatások), 3 játéktípus alkalmazásának módszertana, játékvezetők képzése. A célcsoport különböző életkori sajátosságait figyelembe véve az általános iskolai célcsoportnak 15 órás képzést (5 alkalom x 3 óra), a többieknek 30 órás képzést (5 alkalom x 6 óra) valósítunk meg.

 

A továbbiakban a találkozón résztvevő elsősorban pedagógus szakemberekkel ennek a képzésnek a fő tartalmi elemeiről folytattunk ötletbörzét.