Váltó-sáv Alapítvány

Kétnapos coach képzés Debrecenben (2018. 10. 18-19.)

 

A projekt egyik innovatív módszertana a coaching, a konzorcium szakemberei így évente egy alkalommal, 2 napban közös coach képzésen vesznek részt. Az első alkalommal a Pozitív pletyka gyakorlat során a jóindulatú feltételezések mentén ismerkedtek a projekt szakemberei a brief coachinggal, ill. annak módszertanával.

 

A coaching az 1980-as években született, Milwaukee városában (USA), ahol Insoo Kim Berg és Steve de Shazer kutatócsoportja arra próbált rájönni, mi a leghasznosabb az ügyfél és a tanácsadó viszonyában, mikor és miért kezd a kliens eredményesen tenni azért a célért, amit maga elé kitűzött. A megoldásfókuszú (brief) coaching lényege a megoldások keresése és fel/megtalálása, ezzel drámaian csökkentve a konzultációs időt (mintegy 70 %-kal), mint a hagyományos terápiában. Tudatosan kezdték keresni és leírni azokat a kérdéseket és módszereket, amelyek hasznos eredményekhez vezettek az ügyfél életében.

A coaching aztán többfajta irányzatot, eszközt fejlesztett az idők során. Meghatározása is igen széleskörű, a „képkeretezőtől” a „taxisofőrig”, metaforikusan hozzásegítve bennünket a megértéshez.

 

A coaching a gondolkodási és cselekvési szokások megváltoztatása vagy megszüntetése révén idézi elő a fejlődést és a változást. A coaching a jövőre fókuszál, és nem, vagy csak a szükséges mértékben érdekli a múlt. Nem a problémák, hanem a megoldások foglalkoztatják. Hisszük, hogy minden ember rendelkezik belső erőforrásokkal, ezek megtalálása és kiaknázása a cél. „Megtanítja az ügyfelet tanulni, képesség tesz arra, hogy más szemmel nézzük a világot, tudatosan szemléljük és elemezzük saját cselekedeteinket, gondolkodásunkat és érzéseinket, és felelősséget vállaljunk érte. /…/ A coaching önfelfedező út, amely azon az elven nyugszik, hogy fejlődésünk vagy boldogulásunk attól a képességünktől függ, hogyan vagyunk képesek működni a rendszer részeként.” (Kelló Éva, 2014, 32).

 

A résztvevő szakemberek sok-sok gyakorlati ismerettel - gyakorlással - próbálták módszertani ismereteiket bővíteni a témában és a területen.