Váltó-sáv Alapítvány

Váltó-Láz: szabadulásra felkészítő és érzékenyítő társasjáték továbbfejlesztése, aktualizálása. Módszertan, fejlesztési irányok (2019.09.05.)

 

A műhelymunka keretében sor kerülhetett a Váltó-Láz társasjáték kipróbálására.

 

A játék célja, hogy játékosan, ugyanakkor didaktikusan, könnyen érthető formában vegye számba a szabadulás utáni első hónap teendőit, életfeladatait (szükséges dokumentumok beszerzése, a lakhatást és egyéb „életköltségeket”, a munkakeresést, az önellátás kihívásait, a váratlan eseményeket, ill. a mindezeket megkönnyítő lehetőségeket). A társasjáték leképezi a valóságot, a társadalmi környezetet és annak kihívásait. A kinti életben már tapasztalt, a többségi társadalom érték- és normarendszere a játék során könnyebben, szinte „tapasztalati úton” megjegyezhetők. A játék során ill. játék közben minden fontos tudnivaló folyamatosan elérhető, ezeket információs lapok rögzítik is, amelyek összefűzése Információs Füzet formájában komplex segédlet a szabadulás utáni praktikus teendőkhöz. A játék további előnye, hogy „képszerűsége”, a piktogramok egyrészt a felismerést/megismerést, másrészt a memorizálást könnyítik.

 

A játék 4 főre tervezett, játékvezetővel. A játékvezető feladata, hogy ismertesse a szabályokat, instrukciókat ad, segít a taktikai/stratégiai tervezésben, lényegi ismereteket (információs lapok, INFÓ-FÜZET), valamint kiegészítő információkat biztosít, összességében folyamatában vezeti a 4 fő játékát, a végén pedig facilizálja az értékelést. Nem mellékes, hogy ő kezeli a „bankot” is („mindennek ára van” elv alapján). Összességében csoportozásban jártas, a tematikában tájékozottnak kell lennie, továbbá nélkülözhetetlen a játék átfogó ismerete, valamint a játékvezető elfogadottsága.

 

A játék során a műhelymunka résztvevőitől több javaslat felmerült, melyre igyekeztünk megválaszolni is: